Rouw en verlies als thema van teamcoaching

5 sep 2023 | Nieuws

Samen verder, ieder op zijn eigen manier.

‘Toen mijn medewerker vertelde dat zij ongeneeslijk ziek is , wist ik mij in eerste instantie geen houding te geven. Ik was haar leidinggevende, zij mijn geliefde collega die er binnenkort niet meer zou zijn. Bovendien deed haar ziekte mij denken aan mijn eigen situatie toen mijn vader overleed. Wat voelde ik me toen alleen en verloren. Hoe moet het nu verder? Hoe vertel ik het mijn team en hoe zullen zij erop reageren? Los van het verdriet, zat ik met allerlei praktische vragen en maakte ik me ook echt zorgen om een aantal van mijn collega’s, die het toch al niet makkelijk hadden’.

In het dagelijks leven, en dus ook op het werk, kom je dingen tegen die ingrijpend zijn. Ziekte en overlijden van collega, een geliefde manager die de organisatie verlaat, een reorganisatie, het ontslag van medewerkers of een promotie die niet doorgaat. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat je in het werkzame leven tegen kunt komen en waar je mee te dealen hebt. Bijna allemaal hebben we er wel eens mee te maken. Niet alleen als individu, maar ook als manager of team, kan het soms lastig zijn om te weten hoe je hier goed mee om moet gaan. Hoe zorg je goed voor jezelf, en voor je collega’s en medewerkers?

Als teamcoaches worden we vaak geconfronteerd met verliesmomenten en ingrijpende gebeurtenissen in het werk. We zien vaak managers en teamleden worstelen met hun rol en hun emoties, als er iets is gebeurd wat bijna niet te bevatten is, en een enorme impact heeft. Omgaan met rouw en verlies is vaak een ongemakkelijk onderwerp. Successen, mijlpalen en jubilea worden gevierd op het werk, maar omgaan met iets wat je verdrietig, boos of machteloos maakt, hoe doe je dat als team? Hoe verwerk je het verdriet om een collega die ernstig ziek is en binnenkort komt te overlijden? Hoe accepteer je dat je na een ontslaggolf verder moet zonder die geliefde collega en vertrouwde werkplek?  Aandacht besteden aan rouw en verlies is vaak veel moeilijker dan aandacht voor geluk. Omdat iedereen andere gevoelens en behoeften lijkt te hebben en zijn eigen verwerkingsproces heeft. De een wil door alsof er niks gebeurd is, de ander wil het liefst de hele dag huilen, knuffelen, praten. En alles ertussenin.

Omdat omgaan met verlies bij het (kantoor-)leven hoort, vinden wij het belangrijk dat er meer aandacht komt voor hoe je dat goed doet. Stilstaan om weer verder te kunnen. De rust nemen om te verwerken wat er gebeurd is, je te kunnen verhouden tot de nieuwe werkelijkheid en de weg omhoog weer te vinden. Te vaak merken wij dat die tijd en bezinning niet genomen wordt en dat mensen en teams onnodig lang met oud leed blijven zitten. Juist bij negatieve gebeurtenissen moeten we soms meer moeite doen om elkaar begrijpen, in verschillende behoeften en belevingswereld.

We merken dat er vaak behoefte is aan een betrokken buitenstaander, iemand die het gesprek over rouw en verlies op een professionele manier op gang kan brengen en in goede banen kan leiden. Iemand met aandacht voor het groepsproces, maar die ook ziet hoe het individu zich in de groep voelt. Iemand die bespreekbaar maakt waar iedereen mee zit, maar ook uitlegt wat rouw en verlies is. Die weet hoe je op een gezonde manier door dat proces gaat. Omdat het zulk mooi en dankbaar werk is om als teamcoach een rouwend team te begeleiden, brengen wij dit graag onder de aandacht.

‘Onze collega hamerde tijdens de lunches altijd -op een leuke manier- op het belang van gezond voedsel. En ze was enorm creatief, schilderen was haar passie. Een maand na haar overlijden hebben we als team een workshop pottenbakken gevolgd. We hebben toen een fruitschaal gemaakt, en op de rand ervan hebben we een van haar geliefde slogans geschilderd: Snoep gezond, eet een appel. Die staat hier nu op kantoor. Achteraf bleek het een mooi ritueel te zijn om haar te herdenken’.

Wil je weten hoe Bureau Beter Werken teams ondersteunt bij rouw en verlies? Kijk op www.bureaubeterwerken.nl/rouw-en-verlies.