Hoe stimuleer ik een psychisch gezonde werkomgeving?

Hulpbronnen en energiegevers maken je medewerkers duurzaam inzetbaar.

Werken is waardevol voor de meeste mensen. Werken geeft voldoening, je krijgt waardering en je hebt leuke mensen om je heen. Zo wil je graag weer naar je werk kijken als je opgebrand bent (geweest).  Hoe vergroot je met elkaar de veerkracht en het werkplezier? Oftewel: hoe zorg je voor een werkplek waar je beter wordt?

Doe meer van wat je blij maakt

Om mentaal gezond te zijn in het werk, is het van belang dat het werk jouw medewerker (maar dat geldt natuurlijk ook voor jou) meer energie oplevert dan het kost. De uitdaging is dus om energievreters zo veel mogelijk te vermijden en energiegevers zo veel mogelijk beschikbaar te stellen. Wat iemand energie geeft verschilt van individu tot individu. De een krijgt bijvoorbeeld veel energie van vergaderen, de ander loopt er juist enorm op leeg. Als je een een mentaal gezonde werkplek wilt helpen creëren, moet je dus altijd letten op wat jouw medewerkers aangeven dat zij nodig hebben. Zo realiseer je samen een prettige werkomgeving.

Weg met de energievreters!

Ga eens met elkaar om tafel om de grootste energievreters in kaart te brengen. Waar zitten ze in? Hoe kun je er minder van doen? In plaats van te mopperen of er in stilte aan onderdoor te gaan, kun je ze beter bespreekbaar maken. En vooral: oplossingen zoeken. Met elkaar kom je wellicht tot creatieve oplossingen of schrap je energievreters die iedereen in de weg zitten.

Waar kun je nog meer op letten?

Oprechte belangstelling, positieve waardering en sociale steun geven iedereen energie. Hoe meer je hiervan te bieden hebt, hoe prettiger de werksfeer is. Wanneer jij als manager hierin voorbeeldgedrag vertoont, zal dat invloed hebben op je hele team. Maar er is meer nodig dan alleen een prettige werksfeer. Heldere kaders, duidelijke afspraken en precies genoeg autonomie helpen jouw medewerkers om hun eigen verantwoordelijkheden te nemen en af te bakenen. De goede dingen doen en de dingen goed doen, daarmee bereik je ‘beter werken’ in je organisatie. Met behoud van energie.

Hulp nodig?

  • Wil je weten hoe je met jouw gedrag meer invloed kunt uitoefenen op de energie van je medewerkers? Volg dan een workshop of training bij Bureau Beter Werken.
  • Neem contact op om samen een plan van aanpak te maken hoe jouw organisatie nog meer energie en werkplezier kan bieden.
  • Zoek je coaching bij een specifiek vraagstuk? Ook daarvoor biedt Bureau Beter Werken een klankbord.

Meer weten? Neem dan contact op via 06-51000071 of arno@bureaubeterwerken.nl