Werkstress is een puzzelstukje, de puzzel zelf is veel groter

Puzzel bevlogenheid

Bevlogenheid bevorderen om stress te verminderen: een mooie puzzel.

Voor de verandering niet een eigen tekst op deze plek, maar een link naar een krantenartikel, met de titel: ‘Opgebrand? Stress is het probleem niet‘. In dit artikel legt professor Wilmar Schaufeli mooi en begrijpelijk uit dat werkstress op zichzelf niet hoeft te leiden tot een burn-out, als je maar de controle over je werk hebt en energiebronnen weet aan te boren. Bevlogenheid bevorderen is veel effectiever dan werkstress verminderen.

Focus op bevlogenheid

Misschien is dat wel waarom veel preventieprogramma’s om burn-out te voorkomen niet werken: er wordt te veel gefocust op stress als probleem. We zoomen in op werkstress, bieden daar oplossingen voor, maar zien het grotere plaatje niet meer. En dan mis je dingen. Wellicht is dat een belangrijke reden waarom de verzuimduur bij een burn-out de laatste 12 jaar is verdubbeld. Ik ben ervan overtuigd dat we meer effect zullen bereiken als we het aanboren van energie meer centraal stellen dan het wegnemen van werkstress.

Als manager heb je een waardevolle rol in de bevlogenheid van je medewerkers en kun je samen op zoek gaan naar energiebronnen in het werk. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: waardering, autonomie en uitdagingen komen als belangrijkste energiebronnen naar voren uit allerlei onderzoeken. Hoe je dat geeft aan je medewerkers en hoe je energievreters kunt vermijden? Sta daar met elkaar bij stil en maak afspraken hoe een energiebron onuitputtelijk wordt.

Hulp nodig? Check deze lijst voor inzicht in energievers op jouw werkplek. Of bel voor een afspraak om samen te brainstormen over energie in jouw bedrijf.

Hoe stroomt de energie in jouw team?