Hoe herken ik een burn-out?

Letterlijk vertaald betekent een burn-out dat iemand is opgebrand. Als je aan mensen die een burn-out hebben gehad, vraagt hoe zij zich voelden, krijg je telkens verschillende verhalen, maar allemaal beschrijven ze het gevoel van leegheid, van falen, van totale ontreddering en kwetsbaarheid. Het is moeilijk over te brengen op anderen hoe dat voelt. Sommige mensen ervaren paniek, omdat zij niet weten wat hen overkomt. Anderen huilen dagen achter elkaar, om vervolgens weken achtereen voornamelijk te slapen. Voor vrijwel iedereen die een burn-out heeft, geldt dat ze zich radeloos, machteloos en ongelukkig voelen. Alle energie is opgebruikt, zij voelen zich leeg en zien geen enkele mogelijkheid meer om zichzelf op te laden.

magnifying-glass-1607208_1280Kun je een burn-out zien aankomen?

Vaak gaat een burn-out een lange periode van stress of onbalans vooraf, soms wel jaren. Omdat een burn-out zo geleidelijk ontstaat en vaak voortkomt uit gewone reacties op stressvolle gebeurtenissen, is het ontzettend moeilijk om bij jezelf op tijd de ernst van de signalen te herkennen. Daarom worden de meeste mensen min of meer ‘overvallen’ door hun burn-out of trekken zij te laat aan de bel.

Wat kun jij doen?

Als manager ben jij van onschatbare waarde, door de ogen en oren van jouw medewerker te zijn die zijn eigen burn-out niet ziet aankomen. Hoe beter jij weet waar je op moet letten, hoe sneller en beter er ingegrepen kan worden om jouw medewerker weer met energie en plezier te laten werken.

Hulp nodig?

  • De checklist ‘Herken de signalen’ helpt je om op een objectieve manier te kijken naar de risico’s op een burn-out in het gedrag van jouw medewerkers. Deze is hier gratis te downloaden.
  • De workshopreeks van Bureau Beter Werken biedt concrete handvatten, adviezen en oefensituaties om nog beter de signalen van je medewerkers op te pikken en te hanteren. Klik hier voor meer informatie.
  • Het boek ‘De manager als medicijn’ kun je hier bestellen. In dit boek staat alles wat je als manager over een burn-out moet weten.
  • Liever een persoonlijk advies of wil je in vertrouwelijkheid een casus uit jouw praktijk bespreken? Neem dan contact op met Arno Zijderveld op 06-51000071 of via arno@bureaubeterwerken.nl